De Florakade

De Florakade in Groningen is een lange straat die loopt van het Damsterdiep naar de Struisvogelstraat. Hij loopt parallel aan het Van Starkenborghkanaal en langs de Oostersluis. Aan de Florakade staan vier losstaande appartementencomplexen.

Als je begint bij het Damsterdiep, vind je het eerste appartementencomplex. Onder de appartementen zitten winkels, onder andere Batterij en Accu Totaal, Cor Hamstra Tweewielers en Kapsalon Hair Affair. Boven de winkels zitten drie woonlagen. Het blok bestaat eigenlijk uit twee stukken hoogbouw met appartementen die verbonden zijn door een stukje laagbouw met boven de winkels slechts één appartement. Dit stukje van de Florakade is niet bereikbaar met de auto vanaf de voorkant, omdat hier alleen een fietspad en stoep loopt. De appartementen hebben voor en achter een balkon en de begane grond heeft een tuin. De balkons aan de voorzijde zijn lichtblauw geverfd.

Als je verder doorloopt aan de Florakade vind je daar het tweede appartementencomplex. Die loopt van de Papaverstraat tot de Narcisstraat en bestaat uit vier woonlagen met appartementen. Bij de appartementen op de begane grond zit een tuintje, de rest hebben zowel voor als achter een balkon. De balkons zijn aan de voorkant donkerblauw van kleur en de ramen in de portiek hebben een opvallende zeshoekige vorm en rode kozijnen.

Het 3e appartementencomplex aan de Florakade
Het 3e appartementencomplex aan de Florakade

Als je nog verder doorloopt over de Florakade vind je het derde en kleinste appartementencomplex. Dit blok bestaat uit drie woonlagen met in totaal 24 appartementen. Er is geen tuin achter, maar een straatje met 24 garageboxen en een stukje groen. Elk appartement heeft een balkon voor en een balkon achter. Aan de voorzijde zijn gemeenschappelijke tuintjes en een groot stuk grasveld met bomen van de gemeente. Het appartementencomplex kijkt uit over de sluizen. De balkons zijn lichtblauw geverfd, dezelfde kleur als het eerste complex van de straat.

Tenslotte loop je zo door naar het vierde en grootste appartementencomplex. Dit complex lijkt erg op het tweede complex, zowel qua indeling als qua kleuren. Wederom zitten er tuintjes onder voor de laagste appartementen. Ook zijn er wederom vier woonlagen en balkons aan beide zijden.

De Florakade loopt na dit laatste appartementencomplex nog verder door, helemaal tot aan de nieuwe Flamingokade. Aan dit stuk Florakade staat momenteel niets meer, sinds de sloop van de industriële gebouwen. Wel zijn er nu plannen voor nieuwbouw koopwoningen aan dit deel van de Florakade. Lees hier meer daarover.

Over parkeren aan de Florakade lees je hier meer. En over de Florakade in het verleden kan je hier meer lezen.

De appartementencomplexen aan de Florakade

Dit zijn de vier portiekflats aan de Florakade. Hieronder vind je van elk een foto, de foto’s zijn genomen in 2017.

Florakade aan het begin van de straat, het eerste appartmentencomplex
Tweede appartementencomplex aan de Florakade
Het tweede appartementencomplex aan de Florakade
Het derde appartementencomplex aan de Florakade
Het derde appartementencomplex aan de Florakade
Het laatste en grootste appartementencomplex aan de Florakade
Het laatste en grootste appartementencomplex aan de Florakade
De nieuwbouw aan de Florakade, dit zijn de gezinswoningen en staan aan de noordkant van het laatste appartementencomplex.