In de buurt

Er is heel wat moois te vinden in de buurt van de Florakade. Zo liggen er meerdere parken vlakbij, net als het Van Starkenborghkanaal en enkele monumentale panden. De buurt rond de Florakade heet heel toepasselijk Florabuurt en ligt in de Oosterparkwijk.

rozentuin Oosterparkwijk
De rozentuin

Het Pioenpark

Achter de Florakade, op 1 minuutje lopen naar het westen vanaf het midden van de straat, vind je het Pioenpark. Het Pioenpark is langerekt van vorm en loopt over zo goed als de hele lengte van de Florakade. Het park heeft zijn langgerekte vorm doordat het ligt op het voormalige tracé voor de ringweg uit het plan ‘Berlage’. Het hele park is een monument. Er zitten twee grote vijvers in, verder veel grasvelden, bomen en een rozentuin.

In het zuidelijke deel van het park ligt de monumentale Siebe Jan Boumaschool uit 1932, vlak aan het water. Deze school is in 1998 uitgebreid en doet nog steeds dienst als school. Vlakbij deze school zit ook een speeltuintje, Kruif Court voetbalveldje en het consultatiebureau.

Het Van Starkenborghkanaal en de Oostersluis

Vlak voor de Florakade loopt het Van Starkenborghkanaal. De sluis van het Van Starkenborghkanaal ligt hier ook. Het Van Starkenborghkanaal verbindt het Prinses Margrietkanaal met het Eemskanaal en wordt gebruikt voor vrachtschepen en de pleziervaart. In de jaren dertig van de 20e eeuw is het “grote scheepvaartkanaal van Lemmer naar Groningen” aangelegd, het huidige Prinses Margrietkanaal en het Van Starkenborghkanaal. In november 1938 is het kanaal officieel geopend. Het totale Van Starkenborghkanaal is 27 km lang en heeft twee sluizen, waarvan er eentje, de Oostersluis, aan de Florakade ligt. De eerste sluis zit op de waterscheiding van het Fries Zomerpeil (-0,52 mNAP) en het Electrapeil (-0,93 mNAP) ter hoogte van Grijpskerk. Op de grens van het Electrapeil en het peil van het Eemskanaal (het Winschoterpeil, +0,62 mNAP) ligt de Oostersluis.

Monumentale panden

Achter de Florakade, verderop in de Oosterparkwijk, vind je enkele prachtige monumentale panden. De Siebe Jan Boumaschool en de voormalige Gereformeerde Groen van Prinstererschool zijn de bekenste gebouwen. Beide scholen voorzien van een ‘Berlagiaanse toren’ en zijn gebouwd in de stijl ‘Amsterdamse School’. De totale opzet van de Groen van Prinstererschool is ingegeven door de architectuur van Dudok en is in 1932  gebouwd. Momenteel huisvest het gebouw Denksportcentrum Jannes van der Wal.

Het hele pioenpark is ook een monumentaal park.

Duiven boven de duiventil

De Duiventil

Al meer dan 100 jaar houden mensen duiven op het terrein aan de Duiventil. Dit stukje cultuur en historie blijkt tot de dag van vandaag goed bewaard. Het terrein is opgedeeld in weelderige volkstuinen met veel groen en natuur. Op elk perceel staan een of enkele duivenhokken met daarin postduiven. De postduivenverenigingen De Gruno en De Luchtbode hebben de leden verenigd. Het clubgebouw van De Luchtbode ligt naast de duiventuinen.

Praktische dingen in de buurt

In de buurt van de Florakade zijn verder ook veel praktische dingen te vinden. Zo is de Jumbo Oosterpark erg dichtbij, net als de Albert Heijn Rijksweg. In de wijk zitten scholen, een kinderopvang, het consultatiebureau en een kinderdagverblijf. Direct vanaf de Florakade, net over het Damsterdiep, zit de Praxis, een meubelmaker en enkele kringloopbedrijven. Aan de andere kant vind je aan het einde van de Florakade de Paradijsvogelstraat en Flamingokade met nieuwbouwwoningen en Het Werk. Het Werk is een samenwerking van een groep ondernemers, kunstenaars en een restaurant. Zo vind je hier onder meer Het Koffiestation, kunstenaar Henk Slomp, ateliers en Bie de Buuf. Een eindje verderop vind je ook Toentje, waar groente wordt geteeld voor de voedselbank. Kortom, veel te zien en te doen in de buurt!