Viering Stad Groningen 73 jaar geleden bevrijd

 

In april 2018 is het 73 jaar geleden dat de STAD GRONINGEN is bevrijd. De werkgroep ONS en het bestuur van de Stichting Het Bevrijdingsbos willen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Op zaterdag 14 april 2018 is er een programma samengesteld. Het bestaat uit twee delen.

Bezoek monument Twee Bruggen Oostersluis

15.00 tot uiterlijk 16.00 uur
Locatie: monument Twee Bruggen Oostersluis (bocht Damsterdiep/Florakade) in Groningen

Organisatie: ONS (werkgroep Oosterpark Nooit Saai)

In 2016 is dit monument door burgemeester Den Oudsten van Groningen onthuld. Een monument ter nagedachtenis aan de strijd rond de Oostersluis in 1945, waarbij de toen 22 jarige Canadese soldaat Roy W. Coffin, zijn leven gaf om de familie Dijkema de gelegenheid te geven de sluisbrug handmatig neer te laten, zodat de Canadese tanks via de Oosterhoogebrug konden doorstoten naar Delfzijl. U wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.

Lezing over de bevrijding van Groningen

20.00 – 21.30 uur
Locatie: Stefanuskerk en aansluitend Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg in Groningen

Organisatie: Stichting Het Bevrijdingsbos

(inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur).

Om 20.00 uur start de presentatie van een lezing over de bevrijding van Groningen door schrijver en journalist Frank von Hebel. Tevens worden hier de filmpjes getoond, gemaakt door diverse groepen van basisscholen uit Groningen en Haren (de gastgemeente in het Bevrijdingsbos voor 2018) over hun interpretatie van de rechten van het kind.

Aansluitend gaan we gezamenlijk naar het regimentenplateau in het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg. Op het regimentenplateau staan de namen van de 23 regimenten welke tijdens de strijd om de bevrijding van Groningen hebben gevochten om ons de vrijheid terug te geven. Tijdens deze korte plechtigheid worden de regimenten genoemd en zullen kaarsen bij het plateau worden gezet.

Wilt u ook komen?

Graag vernemen wij uiterlijk 8 april of u aanwezig bent op zaterdag 14 april 2018 en met hoeveel personen.

U kunt dit mailen naar van-kuiken@home.nl en/of secretaris@bevrijdingsbos.nl.